Igor Matovič požiadal o registráciu svojho hnutia

28.10.2011 Bratislava

Odporúčame:

Prezident poveril Ivetu Radičovú dočasným vládnutím

Konzervatívci sa chcú vrátiť do politiky cez Obyčajných ľudí

SaS rozhodne o kandidátoch do volieb na poslednú chvíľu

Vláda Smeru a pravice bude podľa NaS bruselský zlepenec

DZURINDA: Spolupráca SDKÚ a Smeru je ako spojiť vodu a oheň

Smer je pre KDH vypočítateľnejší ako SaS Obyčajní ľudia

Štyria členovia skupiny Obyčajní ľudia sa v roku 2010 dostali do parlamentu na kandidátke SaS, napriek tomu, že v zozname kandidátov boli na posledných štyroch miestach. Kým Matoviča z poslaneckého klubu SaS necelý rok po voľbách vylúčili, ostatní traja - Martin Fecko, Jozef Viskupič a Erika Jurinová v ňom zostali. Aj v parlamentných voľbách 2012 chce Matovič s kolegami na kandidátke obsadiť posledné priečky.
 
BRATISLAVA 28. októbra (WEBNOVINY) – Nezaradený poslanec Igor Matovič dnes požiadal o registráciu nového politického subjektu, hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

„Je to prvý krok v snahe, aby sme si späť zobrali Slovensko z moci politických strán. Je to naša odpoveď na súčasné znenie volebného zákona, ktorý neumožňuje nezávislým osobnostiam do parlamentu kandidovať,“ povedal po odovzdaní hárkov s vyše 13-tisíc podpismi Matovič.

Kandidátka hnutia bude otvorená pre osobnosti s ambíciou dostať sa do parlamentu. Najdôležitejším kritériom podľa Matovičovho kolegu Jozefa Viskupiča nebude ideologické presvedčenia, ale odbornosť.

Viskupič vyhlásil, že hnutie nebude ideologicky zaškatuľkované a že sa pokúsia zostaviť „kandidátku zdravého rozumu“ a rozbiť partokraciu na Slovensku. Vzápätí vyzval ľudí, ktorí sa cítia byť odborníkmi vo svojej oblasti, aby sa hnutiu ozvali.

Obyčajní ľudia chcú fungovať v „minimalistickom“ režime, tak, aby sa naplnila litera zákona a mohla byť zostavená kandidátka. Predsedom sa má podľa Viskupiča stať Matovič. Ďalšie detaily o fungovaní hnutia, ani o tom, aké osobnosti prisľúbili účasť na kandidátke, Viskupič ani Matovič zatiaľ prezradiť nechceli.

V tom, aký výsledok chcú Obyčajní ľudia dosiahnuť, má Matovič jasno. „Dostatočný na to, aby sme zabránili účasti Jána Slotu a Roberta Fica v budúcej vláde,“ povedal novinárom.

Prvých sto miest na kandidátke bude podľa Matoviča vyhradených nezávislým osobnostiam, ktoré s politikou nemajú nič spoločné, na ďalších môžu dostať miesto aj členovia menších strán. Na kandidátke Obyčajných ľudí sa o miesto v parlamente chcú uchádzať aj členovia Občianskej konzervatívnej strany (OKS) či Konzervatívnych demokratov Slovensko (KDS). O podmienkach kandidatúry v týchto dňoch Matovič rokuje s predstaviteľmi KDS a OKS.

Ministerstvo má po predložení žiadosti na posúdenie stanov novej strany a jej registráciu 15-dňovú lehotu.
 

Vyberte región